Wie wij zijn

Wij zijn een groep vrienden (“een Chavurah”), in Amsterdam. Wij organiseren activiteiten, publiceren een maandelijkse nieuwsbrief, en hebben besloten Facebook en Whatsapp groepen waar we verder praten.

In detail:

Woordenwolk over Chavurah Ruach Shalom met een kaart van Nederland asl achtergrond

Visie

We streven ernaar een ​​inclusieve, grotendeels door leken geleide, egalitaire Joodse vriendengroep te zijn, en om een ​​barmhartiger wereld voor iedereen op te bouwen.

Chavurah Ruach Shalom is een levendige, diverse, participatieve Joodse vriendengroep voor spiritualiteit, studie, gemeenschap, en tikkun olam.

We verkennen onze Joodse wortels en tradities, en zijn een platform voor intellectuele en spirituele groei, een uitgebreide familie om feestdagen en momenten in de levenscyclus mee te vieren.

We doen dit door middel van rituelen en activiteiten die toegang geven tot de Joodse ervaring die ons verrijkt en inspireert.

Ruach Shalom wordt gekenmerkt door ons respect voor kernwaarden (zoals tikkun olam en inclusiviteit).

Ruach Shalom logo - it's a colourful tree, possibly with the colours of the rainbow, with strong roots

Wat is een Chavurah

Een chavurah (חבורה Hebreeuws: “groep”, meervoud chavurot) is een kleine groep gelijkgestemde Joden die samenkomen om Shabbat en de feestdagen te vieren, te leren, en levenscyclus momenten te delen. Chavurot bieden meestal zelfstandige alternatieven voor gevestigde Joodse instellingen en organisaties.

De meeste chavurot leggen de nadruk op gelijkheid in brede zin (waarvan gender gelijkheid één onderdeel is), en rekenen op actieve deelname door de hele gemeenschap in plaats van top-down leiderschap.

Het concept van een chavurah heeft oude wortels die teruggaan tot de Talmoed.

De eerste moderne chavurah werd in 1960 in Noord-Amerika opgericht. De meeste chavurot vonden hun oorsprong in de Noord-Amerikaanse Joodse ‘counter cultural’ trends van de late jaren zestig en vroege jaren zeventig. Gedurende deze periode richtten groepen jonge rabbijnen, academici, en politieke activisten experimentele chavurot op voor gebed en studie, als reactie op wat zij beschouwden als een over-geïnstitutionaliseerd en niet spiritueel Noord-Amerikaans Joods establishment.

Challah, apple, honey and lit kiddish candles on a table

Rituelen Team

Het Rituelen Team organiseert onze diensten en feestdagen. Het team bestaat uit een rabbijn, chazanim, en iedereen die deelneemt aan het leiden van diensten en rituelen.

Het Rituelen Team plant samen het hele jaar. Het team creëert nieuwe rituelen, nieuwe muziek, en nieuwe betekenisvolle manieren om onze rijke traditie te delen.

Cultuur en Gemeenschap Team

We organiseren, of ondersteunen de organisatie van, de maandelijkse Tisch, wandeling, en culturele evenementen. We verzorgen ook de maandelijkse nieuwsbrief.

various people sitting at a shabbat table

Doe met ons mee

Heb je interesse om mee te doen aan een van onze activiteiten? Klik hier.